Etalagebenen

Populaire productcategorieStoppen met roken
Etalagebenen

Etalagebenen zijn het gevolg van plaquevorming in de aderen. Bij een slechte doorbloeding van de benen kunnen wondjes aan de voeten en onderbenen slecht helen. Neem een gezonde levensstijl aan en besteed aandacht aan een goede voetverzorging.

Specifieke vragen?
Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen, of claudicatio intermittens, is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de benen verstoord is. Wanneer de bloedtoevoer naar de benen verstoord is, krijgen de spieren te weinig zuurstof en gaan ze verzurende afvalstoffen maken. Dit kan hevige pijn veroorzaken. Je ervaart krampen en  een stekende pijn in de benen bij het lopen, die enkel verdwijnt wanneer je een tijdje blijft stilstaan. De term etalagebenen wordt gebruikt omdat je door te stoppen met lopen de indruk wekt dat je naar de etalages kijkt.

Bij een heel slechte doorbloeding kunnen wondjes aan de voeten of onderbenen heel moeilijk of zelfs niet genezen. Naast pijn en een slechte wondheling kunnen volgende klachten optreden:

  • koude voeten;
  • verdwijnen haargroei op voeten en tenen;
  • kalknagels (verdikking van de nagel).

Lees meer

Lees minder

Stoppen met roken

Stoppen met roken is essentieel bij hart-en vaatziekten. Maar ook heel wat andere ziektes zoals ziekte van Crohn, alzheimer, cataract, reumathoide artritis, psoriasis en nog vele andere komen vaker voor bij rokers.
De lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken kan je onderdrukken met nicotinevervangende geneesmiddelen. Deze geven nicotine (dit is de stof die verantwoordelijk is voor de verslaving) vrij aan het lichaam. De nicotine werkt in op de nicotine-receptoren (een soort van ontvangertjes) in ons lichaam zoals sigaretten ook doen. Op deze manier verminderen deze middelen de ontwenningsverschijnselen. Ze worden meestal in een stappenplan toegepast. Zo vermindert de toegediende nicotine stap voor stap. Hierdoor daalt het aantal nicotine-receptoren geleidelijk en heb je steeds minder behoefte aan nicotine en een sigaret.
De nicotine-bevattende geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Laat je adviseren door je apotheker!

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: