Nierstenen

Nierstenen

Nierstenen zijn steentjes van onopgeloste afvalstoffen die hevige pijn kunnen veroorzaken. Gewoonlijk zijn er geen klachten. Wanneer een niersteen los komt en in de urineleider terecht komt, kan er hevige pijn ontstaan. Drink voldoende om het risico te minimaliseren.

Specifieke vragen?
Wat is een niersteen?

Nierstenen zijn steentjes van onopgeloste afvalstoffen die hevige pijn kunnen veroorzaken. Ze  kunnen voorkomen in allerlei vormen, afmetingen en samenstellingen. Een niersteen kan in de nier blijven vastzitten, soms wel jaren. Gewoonlijk zonder klachten. Pas wanneer een niersteen los komt en  in de urineleider (verbinding tussen de nier en de blaas) terecht komt, kan er hevige pijn ontstaan. Heel kleine steentjes kunnen het lichaam spontaan verlaten via de urine, zonder dat we daar iets van merken. Pijnklachten ontstaan meestal pas wanneer een steentje vast komt te zitten in de urineleider. Er is dan sprake van een nieraanval of nierkoliek.  De urine kan niet meer goed passeren en hoopt zich op. Er ontstaat een overdruk. De nier zet uit en de urineleider blijft samenknijpen in een poging de niersteen voort te duwen. Er ontstaan volgende klachten:

  • Hevige pijn die meestal in de rug begint en kan uitstralen naar de buik, lies en geslachtsorganen.
  • Bloed in de urine (beschadiging urineleider).
  • Misselijkheid, braken, onrustig gevoel.
  • Vaak drang om te plassen maar de blaas niet kunnen leegplassen.
  • Pijn bij het plassen.

Bij een nierkoliek worden in de eerste plaats pijnstillers voorgeschreven in combinatie met spierontspanners. Hierdoor zullen de urineleiders ontspannen, zodat de steen via de urine kan uitgeplast worden. Eens de steen is uitgeplast, verdwijnen de klachten snel. Grote nierstenen kunnen met een niersteenvergruizer afgebroken worden tot kleinere stukjes, die vervolgens via de urine uitgeplast worden.  Een andere mogelijke behandeling is een uteroscopie, waarbij de arts via de urinebuis een dunne holle buis (ureteroscoop) tot in de blaas brengt en de steen verwijdert. In zeer uitzonderlijke gevallen is een operatie nodig.

Nierstenen komen vaak voor. Ongeveer tien procent van de bevolking krijgt er ooit mee te maken. Mannen worden vaker getroffen dan vrouwen. Personen die al een niersteen hebben gehad, hebben een grotere kans om opnieuw een niersteen te krijgen.

Nierstenen kunnen sterk verschillen in samenstelling. De meeste stenen bevatten calcium (80 procent). Ongeveer 10 procent van de nierstenen bevat urinezuur, waarbij er soms een verband is met jicht. Nog eens ongeveer 10 procent van de nierstenen zijn struvietstenen, ontstaan bij urineweginfecties. In zeldzame gevallen (minder dan 1 procent) gaat het om cysteïnestenen.

Lees meer

Lees minder

Pijnstiller ibuprofen
Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: