Glaucoom

Glaucoom

Het oog maakt voortdurend nieuw vocht aan en voert het oude vocht af. Als er te weinig vocht wordt afgevoerd, neemt de druk in het oog toe. Dit kan op termijn beschadiging van de oogzenuw en uiteindelijk blindheid veroorzaken.

Specifieke vragen?
Wat is glaucoom?

Glaucoom of groene staar is een verzamelnaam voor oogziekten, waarbij de oogzenuw beschadigd raakt. Die schade ontstaat meestal wanneer er te veel vocht in het oog zit. Onze ogen bevatten niet alleen traanvocht aan de buitenkant, maar ook vocht aan de binnenzijde (kamerwater). Dit vocht geeft het oog zijn bolle vorm en voedt het oog. Het oog maakt voortdurend nieuw vocht aan en voert het oude vocht af. Als er te weinig vocht wordt afgevoerd, neemt de druk in het oog toe. Dit kan op termijn beschadiging van de oogzenuw en uiteindelijk blindheid veroorzaken.

Glaucoom wordt weleens de stille dief van het zicht genoemd. Glaucoom heeft meestal geen symtomen voordat de aandoening ver gevorderd is. Tegen die tijd is het gezichtsvermogen vaak al blijvend aangetast. Heel geleidelijk verdwijnen er delen uit het gezichtsveld. Het centrale zien blijft het langste goed. Je kan dus nog heel lang goed lezen en bijvoorbeeld gezichten herkennen. In de latere fasen van de ziekte merk je bijvoorbeeld pas dat je tegen dingen aanloopt of dat je voorwerpen recht voor je troebel ziet.

Er zijn verschillende vormen van glaucoom.  De ziekte ontwikkelt zich meestal  geleidelijk en zonder symptomen (chronisch), maar ze kan ook plots de kop opsteken (acuut).

Chronisch open hoek glaucoom
De meest voorkomende vorm van glaucoom. Bij het chronisch open hoek glaucoom word het afsterven van de zenuwvezels ter hoogte van de oogzenuw meestal veroorzaakt door een matig verhoogde oogdruk, en dit gedurende vele jaren. Die verhoogde oogdruk ontstaat meestal wanneer de afvoerkanalen te nauw worden.

Oculaire hypertensie
Bij deze ziekte heb je een verhoogde oogdruk (d.w.z. boven 21 mm Hg), maar geen schade aan het oog. Een verhoogde oogdruk kan lange tijd bestaan voordat er schade optreedt. Oculaire hypertensie kan echter wel evolueren naar het "klassieke" chronisch open hoek glaucoom en moet dus steeds goed opgevolgd worden.

Gesloten hoek glaucoom (of kamerhoekafsluitingsglaucoom)
Een zeldzame vorm van glaucoom. Bij deze ziekte raakt de voorste oogkamerhoek, waaruit het kamerwater normaal uit het oog afgevoerd wordt, afgesloten. 

Normale druk glaucoom
Een klein percentage van de mensen met glaucoom heeft glaucoom, zonder dat de oogdruk duidelijk verhoogd is, dat wil zeggen zonder dat de druk buiten de normale statistische grenzen valt van 10-22 mm Hg. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een slechte bloedtoevoer naar de oogzenuw. In dat geval is zelfs een normale oogdruk nog te hoog. Deze ziekte komt meer voor bij mensen met een te lage bloeddruk, migraine of andere vaatziekten.

Acuut  gesloten hoek glaucoom:
Een zeer plotse, (extreme) verhoging van de oogdruk. Dit geeft o.a. felle pijn in het oog, misselijkheid en braken, roodheid en tranen van het oog, een plots gezichtsverlies, lichtkransen rond lichtpunten en gevoeligheid voor licht. Dit moet onmidddellijk door een oogarts behandeld worden, zoniet kan dit op enkele leiden tot volledige en blijvende blindheid.

Glaucoom is goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Dus als je weet dat glaucoom bij je in de familie voorkomt, is het verstandig om je ogen regelmatig (d.w.z. één maal per jaar) te laten onderzoeken. Ook als je last hebt van suikerziekte, migraine, bijziendheid en hoge of lage bloeddruk, heb je meer kans om glaucoom te ontwikkelen. Glaucoom kan een op zichzelf staande ziekte zijn, maar kan ook ontstaan door een andere oogziekte (secundair). Bij sommige mensen is glaucoom aangeboren.

De arts kan bij glaucoom oogdruppels voorschrijven om de druk in het oog te verminderen. Je zal die waarschijnlijk de rest van je leven moeten gebruiken. Als de aandoening in een vergevorderd stadium is of als de druk niet voldoende daalt door oogdruppels, is er misschien een operatie nodig om een afvoerkanaal te maken in het oogwit.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: