Voedselallergie

Voedselallergie

Als je weet waar je allergisch voor bent, is het volgen van een strikt dieet noodzakelijk. Het is echter vaak niet zo simpel te achterhalen waar je precies allergisch voor bent. Kruisallergieën komen ook vaak voor. Je laat je best begeleiden door een diëtist.

Specifieke vragen?
Wat is voedselallergie?

Een allergie is een abnormale reactie van ons afweersysteem op eiwitten uit de omgeving. Dit kunnen bijvoorbeeld stoffen uit de lucht zijn (pollen) of het kunnen eiwitten uit de voeding zijn enz.. De eiwitten die een reactie veroorzaken, noemen we allergenen. Het lichaam reageert hierop met het aanmaken van antistoffen. Het zijn deze antistoffen die uiteindelijk bij de volgende keren dat je met de allergenen in contact komt, de ziekteverschijnselen gaan veroorzaken.

De symptomen van een voedingsallergie kunnen zeer uiteenlopend zijn. Maag-darmverschijnselen (braken, diarree, verstopping of misselijkheid) en huidreacties (jeuk, eczeem, vochtophopingen rond mond en ogen) en combinaties hiervan komen het meest voor. Er kunnen ook luchtwegproblemen (piepende ademhaling, kortademigheid, jeukende en lopende neus of ogen), groeiachterstand of zelfs zeer ernstige levensbedreigende reacties (anafylachtische shock) optreden.

Voedselallergie komt het meest voor tijdens de eerste levensjaren. Bepaalde allergieën (zoals voor koemelk, ei, soja en tarwe) kunnen spontaan verdwijnen naarmate een kind volwassen wordt, andere allergieën (zoals voor pinda's, noten of vis) blijven het hele leven bestaan. Bij volwassenen komt voedselallergie het meest voor tussen de twintig en veertig jaar, maar bijna nooit boven zestig jaar. De meest voorkomende voedselallergieën bij volwassenen zijn deze die in associatie met een inhalatieallergie ontstaan. Ze worden daarom 'secundaire voedselallergieën' (kruisallergieën) genoemd. Bepaalde allergenen van pollen, huisstofmijten en andere inhalatieallergenen hebben een gelijkaardige structuur als bepaalde allergenen in sommige voedingsmiddelen. Als u antistoffen tegen de inhalatieallergenen in uw lichaam heeft, zullen deze antistoffen ook tegen bepaalde voedingsmiddelen reageren. Je reageert dus allergisch op die bepaalde voedingsmiddelen. Een voorbeeld hiervan zijn de berken-gekoppelde voedselallergieën. Deze veroorzaken meestal jeuk en zwelling in de mond-en keelholte bij het eten van rauwe pit- en steenvruchten (appel, peer, perzik, abrikoos, kers, kriek, pruim), allerlei noten (vooral hazelnoot en amandel), kiwi, rauwe wortel, selder en aardappel. De opgewarmde of anders bewerkte producten geven zelden problemen.

De belangrijkste stoffen die een voedselallergie kunnen veroorzaken zijn melkproducteneierensojaproteïnenschaaldierenvisnotenvruchten en verschillende graansoorten. Het is vaak niet gemakkelijk te achterhalen waar je precies allergisch voor bent. Toch is een vroege opsporing belangrijk om zo snel mogelijk die voedingsmiddelen te mijden.

Bij baby's komt koemelkallergie het meest voor. Normaal gesproken wordt al het voedsel tijdens de vertering in de darmen in zeer kleine stukjes gesplitst. Daarna worden deze stukjes als het ware door de darm gezeefd en in het bloed opgenomen. Alleen zeer kleine voedseldeeltjes kunnen de darmwand passeren. Bij een baby is de darm echter nog niet helemaal volgroeid. Hierdoor kunnen dan ook grotere, niet volledig verteerde eiwitten door de darmwand passeren en in het bloed terechtkomen. Bij de meeste kinderen kan dit geen kwaad. Bij kinderen met een allergische aanleg ziet het lichaam deze eiwitten als "indringers". Hierdoor treedt het afweersysteem in werking, zoals dat gebeurt zodra ziekmakende bacteriën en virussen in het bloed komen. We maken afweerstoffen tegen die koemelkeiwitten aan en deze reactie (=een allergische reactie) veroorzaakt de ziekteverschijnselen.

Coeliakie of glutenallergie is ook een voedselallergie. Gluten komen voor in granen zoals tarwe, spelt, kamut, haver, rogge en gerst. Het volgen van een glutenvrij dieet bij deze vorm van allergie is levensbelangrijk.

De aanpak van voedingsallergie bestaat in het vermijden van het voedingsmiddel en zijn afgeleiden. Dit is niet altijd gemakkelijk omdat er heel wat voedselallergenen in andere voedingsmiddelen als verborgen ingrediënten aanwezig kunnen zijn. In Europa is het wettelijk verplicht om de aanwezigheid van de belangrijkste voedselallergenen op de verpakking te vermelden. Dit geldt voor glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut), schaaldieren, eieren, vis, aardnoten (pinda's), soja, melk, schaalvruchten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten), selderij, mosterd en sesamzaad.

Bij personen die een voedselintolerantie of pseudo-allergie op voedingsmiddelen hebben, ontstaan de klachten ook na inname van voeding. In tegenstelling tot een voedingsallergie is ons afweersysteem niet betrokken bij een voedselintolerantie. Vaak gaat het om producten, die in minimale hoeveelheden wel verdragen kunnen worden. Na verloop van tijd kunnen 'gewone' hoeveelheden ongewenste reacties teweeg brengen. Een typisch voorbeeld is 'jeuk' na het eten van aardbeien. Eén enkele aardbei geeft geen problemen. Bewaarmiddelen en kleurstoffen geven ook vaak aanleiding tot voedselintolerantie.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: